Een geliefde toevoeging aan frites/ bonenschotel/ div. stamppotten/ zeker indien zelf gemaakt op het juiste zuurgehalte…

Bereidingswijze:
1. meng ca. 100 ml azijn met de bloem, mosterd, suiker, gember, kerrie, kurkuma en olie tot een glad papje;
2. breng ca. 250-300 ml azijn met het water tegen de kook en giet het al roerende door het mosterdpapje tot dat er een dikke gebonden saus ontstaat ;
3. laat de gekookte gare groente evt met wat tuinkruiden goed uitlekken en roer dit door de saus en even doorwarmen!
4. alles helemaal laten afkoelen en voeg daarna naar smaak de klein gesneden augurkschijfjes en mini zilveruitjes eraan toe;
5. vul de schoongemaakte potten tot net onder de rand, eventueel met iets bijgieten met resterende azijn uit de literfles! sluit ze goed af met het bijbehorende deksel. Zet ze daarna op de kop weg op een koele plaats;
6. Na circa twee weken mag in een speciale ceremonie de eeerste pot worden geopend en geconsumeerd… Eet smakelijk en onthou je azijnverbruik in relatie tot de uiteindelijke smaak als tip voor de volgende productie!

vooraf:
verzamel geruime tijd lege potten/potjes met het goed afsluitende deksel in een goed afgewassen/gereinigde staat en bewaar deze voor ‘de grote dag’!

boodschappenlijstje:
inmaak- of natuurazijn min. 400 ml, meestal literfles; 25g. bloem; 30g. mosterd of 12,5g. mosterdpoeder; 10g. suiker; 5g. gember geraspt of fijngehakt; 2,5g. kerriepoeder; 2,5g. kurkuma/koenjit; 1el zonnebloemolie;
pot kleine augurken en potje klein(ste) zilveruitjes;
600 g. stevige groenten, zoals prei/ui/wortel/bloemkoolroosjes/pastinkaak/etc. deze liefst afzonderlijk gaar koken met wat zout (ca. 10 g) ivm verschil van hardheid;
variant: Als moeilijke snijer en ook wat van de makkelijke volsta ik met ca. 650-800g. fijngesneden soepgroenten van de supermarkt dat ik dan ook in één keer gaar kook…