Dit is het derde blok met 3 verslagen, en wel:

vreemde woorden, hoeveel mieren? en ethiek?

Vreemde woorden

‘Leen, in je gedachte ging het over selectieve perceptie, wat is dat nou weer?’

Ja mier, dat komt uit één van mijn kennisbronnen. Ik zat pas even op het terras en zag op verschillende plaatsen mieren kruipen, of het allemaal jouw volk was kon ik niet zien en ruiken al helemaal niet! Dus noemde ik dat inderdaad selectieve perceptie; Omdat ik veel met jou van gedachten wissel, selecteren mijn hersencellen uit de massale stroom van beelden vooral die waarin jij en je soortgenoten voorkomen… Dat hebben alle mensen, zien waar ze veel mee bezig zijn, Misschien zie jij nu ook wel wat meer mensdieren met goede bedoelingen? Dan heb jij dat ook! Herken je dat?

Hoeveel mieren

Mag ik nu weer eens iets vragen? Hoeveel mieren telt jouw volk eigenlijk?

‘Leen, dat is weer zo’n typische mensenvraag; waarom moeten jullie alles in cijfers hebben? En dan tegenover elkaar zetten? Wij hebben gewoon een volk dat groot genoeg is om alle klussen te doen, meer is niet nodig, geeft alleen maar meer werk. Dus tellen heb ik nooit gedaan en ga daar ook mijn energie niet aan besteden, het is ook zo’n gekrioel al die zussen… Maar als perse wil, kan ik wel een schatting maken en dan kom ik toch wel op zo’n 200 zussen per nestlaag en we hebben meestal ook wel meer dan 20 lagen afhankelijk hoe oud of pas gebouwd het nest is, dus reken maar uit… En als je dan toch bezig bent: onder elke tegel, met telkens een tegel tussenruimte, op jouw pad en terras zit een ander nest!’

Ethiek

Mier, dan even iets heel anders: wij hebben als mens ieder van ons en met elkaar een aantal regels die wij proberen toe te passen zodat anderen geen last van ons hebben of boos worden, dat noemen we ethiek. Soms brengt mij dat ook wel aan het twijfelen “Had ik nou dit of toch beter dat kunnen doen?” Zo was ik zo’n tien dagen geleden bij de vrouw in het huis aan de andere kant van de straat. En terwijl ik daar op het terras een kopje koffie dronk, zag ik op de tegels bij enkele hoopjes zand telkens een blikje met Mierenpoeder staan, je weet wel dat nep-eten waar jullie zo ziek van worden… Dat bracht mij in het probleem of ik daar iets aan moest doen of zeggen… Maar wie neemt mij serieus als ik zeg met jou -Mier- vriend te zijn?

‘Leen, dat is een mooie situatie, dat je nu al voor mijn en andere volken wilt opkomen. Maar hoe mooi ook, wij redden het al veel langer zonder jullie hulp, dus dat houden we heus wel vol! Ik heb je al eerder verteld over onze alle-dieren-ervaringenverzameling, waar ook de verhalen uit de mensdieren-verhalenboeken Tenach, Bijbel, Koran en geschiedenisboeken uit alle landen staan, Als ik me daarin laat onderdompelen weet ik en jij dus ook dat mensdieren zeker niet de eerste dieren waren op deze woonbal aarde, nee, eerder één van de laatste! En alhoewel drukke dieren met veel goede veranderingen, zeker nietleidend voor ons allen; dus dank voor je zorg, maar wees liever bezorgd om het stijgende water en de steeds meer brandende zon! Daar hebben veel meer dieren last van’